Vellykket seminar i Tromsø

Sparringseminar i Tromsø lørdag 23. og søndag 24. februar
Av Robert Hammernes
Under NM i Trondheim i oktober spurte jeg Stian Bringslid og Thor Robin Harbak om de kunne tenke seg å komme oppover til Tromsø over nyttår for å kjøre sparringseminar for Region Nord. Dette var begge veldig ivrige på og sa gladelig ja til å være med. Etter at terminlista for Region Nord var klar, ble vi raskt enige om datoene 23.-24. februar.
Etter litt kom det frem at denne helga innledet til vinterferien for mange skolebarn og ungdom i Nordland, Troms og Finnmark så spenningen var stor for hvor mange som ville komme.
Tiden gikk og påmeldingene begynte sakte, men sikkert å komme inn.
Da lørdagsmorgen 23. februar var kommet sto 56 forventningsfulle, spente og ivrige deltakere i Bjerkaker skoles gymsal, klare for en helg fylt med masse trening, nyttige tips, gode råd og knallbra øvelser.
Vi startet hele seminaret med å sparke helt enkelt mot hverandre for å bli vant til det å få spark imot oss uten å bli skremt av den grunn. Bli trygge på å kjenne spark mot kroppen og oppleve at sparringsrettet trening ikke trenger å være ”farlig”.
Målet for våre to instruktører var å ufarliggjøre den biten av vår kampsport som flere utøvere frykter litt. Vi fulgte opp med enkle øvelser som etter hvert ble bygd opp og til slutt satt sammen i flere ulike og gode angreps-, kontrings- og forsvars serier. Det var mye fokus på hvordan sparringen har utviklet seg til slik vi går sparring i dag med vekt på å hele tiden være i bevegelse. Både før og etter bl.a. angrep og kontringer er dette viktig. Ikke minst på å holde en god guard og ha et overblikk over situasjonen i en sparringskamp.
Videre ble vi også oppfordret til å bruke mer kombinasjoner, at man blir flinkere til å følge opp med flere teknikker når man først gjør f.eks et sidespark i et angrep. Dette må vel sies å være noe uvant for mange av oss, men samtidig veldig spennende og inspirerende å se at etter det sidesparket man først setter ut, kan man følge direkte opp med både svingspark, naeryo chagi eller ”hook” spark, og få det til… med litt prøving og feiling, knall og fall og en god del øving som med alt annet vi praktiserer.
På kvelden lørdag var mange av deltakerne samlet til litt hyggelig samling på Egon hvor vi spiste og koste oss med god mat og drikke. Det er vel ikke fritt for at diskusjonen rundt bordene gikk mye i taekwon-do den kvelden!
Søndagen startet vi dagen litt senere og roligere. Det blir jo noen såre fotsåler, vann- og blodblemmer, brannsår, ømme og støle muskler etter første dag med mange timers trening. Etter en lang og god oppvarming var vi alle klare for ny innsats og giv igjen. På denne dagen ble øvelsene fra lørdagen tatt et steg videre og prøvd i større grad som helhetlige, fullstendige bevegelser før vi hentet frem puter og prøvde litt ulike serier med kombinasjoner med slag og spark.
Etter pausen fikk vi høre av Stian at vi nå skulle bare kose oss resten av sisteøkta og ha det gøy. Til nå hadde vi gått fra å ”plukke” sparringa helt fra hverandre for så å sette alt sammen igjen på nytt. Synes dette var en veldig god og beskrivende måte å uttrykke det på for det var akkurat slik det opplevdes. Som avslutning for hele seminaret ble vi delt i grupper litt etter grad, høyde og vekt/størrelse for å gå sparring på en lav-intensitet. Nå betød det ikke så mye om man blir truffet og igjen ikke behøve å være redd for harde spark eller slag da det hele skulle foregå med 60-70% av normalt sparringstempo. Dette har mange med meg i ettertid sagt at er en veldig morsom måte å trene på fordi man slipper seg mer løs og leker seg litt med sparringa, det å tørre å gjøre ting underveis som man kanskje ikke ville gjort ellers.
Da er jo målet for Stian & Thor Robin oppnådd.
Helga var etter mitt syn utrolig vellykket på alle mulige tenkelige måter. Vi fikk på plass to utrolig dyktige og ivrige utøvere fra landslaget. Vi hadde maksimalt oppmøte fra regionen vår med tanke på at dette var rett i forkant av vinterferien for mange av deltakerne. Sist, men ikke minst; ingen skadde på sidelinja underveis.
Jeg vil helt til slutt rette en utrolig stor takk til våre to instruktører for helga og for alle som var til stede på seminaret. Dere bidro alle sammen til å få dette til å bli en helg vi vil huske i lang tid.
Tusen takk!